Lepketérkép

GYIK

Gyakran ismételt kérdések:

Sziasztok! Ebben a szekcióban sok olyan kérdésre lelhettek választ, amelyeket sokan feltettek nekünk. Remélem mindenki információigényét ki tudjuk itt elégíteni, ha nem, akkor üzenjetek az üzenőfalon. A kérdések és a válaszok folyamatosan bővülnek majd. Üdv, a koordinátorok.

 

Én igazából nem is lepkész vagyok, de sokszor járok kint a természetben. Ilyenkor lepkéket is fotózok alkalomszerűen, de nem tudom meghatározni őket. Ennek ellenére szeretnék hozzájárulni az adatgyűjtéshez. Mi a teendőm?

Nem feltétlenül kell a nappali lepke fajokat ismerned a programban való részvételhez, adatközléshez. Elég, ha tudod a pontos lelőhelyet, be tudod jelölni a Google Maps térképén, ahonnan a program kiolvassa a koordinátát, és a legördülő menüben kiválasztod és hozzáadod a "nem ismerem a fajt" opciót. Ehhez persze fel kell töltened a fényképet is, amely alapján az adatok elbírálói meghatározzák a lepkédet. Ez akkor is működik, ha több fajt töltesz fel az adott koordináta-időpont mellé (legördülő menüből kiválasztva és hozzáadva).

 

Találtam nappal egy lepkét, amit sikerült meghatároznom, de nem találom a listában. Rossz lenne a lista?

A lista nem rossz, tartalmaz minden nappali lepke (értsd Rhopalocera, régebben Diurna csoportba, illetve Papilionoidea - beleértve a korábbi Hesperioidea - családsorozatba tartozó), a magyarországi fajlistán szereplő fajt. Felhívjuk a figyelmet, hogy a térképezéskor a Varga Zoltán által szerkesztett Magyarország Nagylepkéi 2012 - második kiadásban szereplő fajlistát alkalmazzuk, ezért előfordul, hogy a régebbi irodalmakban szereplő lepkefajok itt más néven jelennek meg: pl. Aglais urticae = Nymphalis urticae. Olyan is előfordulhat, hogy egy lepke, ami nappal repül, nem igazából a "valódi" nappali lepkék közé tartozik, ezért nem is szerepel a listán. Ezeket a fel nem ismert fajokat is fel lehet azonban tölteni, ilyenkor a legördülő fajmenüből a "nem ismerem a fajt" kell választani. Az adminisztrátorok ellenőrzik és beírják a megfelelő fajnevet.

 

Csak 2014-ben gyűjtött adatokat tölthetek fel, vagy korábbi adatok is jöhetnek?

Bár a program 2014-ben került fel az online feltöltő felületre, a koordinátorok úgy gondolták, hogy érdemes kicsit visszanyúlni, hiszen a modern adatgyűjtés már több, mint 10 éve lehetővé teszi a pontos geo-referált adatok gyűjtését. Ezért 2000-ig visszamenőleg elfogadja a rendszer az adatok bevitelét, természetesen a pontosa koordinátákkal, és a korlátozott felhasználóktól csak képpel.


A térképen nem látom, hogy milyen fajokat töltöttek fel mások, mi ennek az oka?

A lepketérképezés egy közösségi program, amelyben a közösség dönti el, hogy mit szeretne. Nagyon sok helyről jött a kérés, hogy védett fajok adatait ne jelentessük meg, mivel a lelőhely akár méterre pontosan is visszakereshető lenne, és (akár külföldi) gyűjtőket is az adott élőhelyre tájékozhat egy ilyen pontos lelőhely adat. Mivel még a rendszer nem alkalmas arra, hogy a felhasználók az adatfeltöltésnél maguk döntsék el, hogy nyilvánossá teszik az adatot vagy elrejtik, ezért a legszigorúbb lehetőséget, az összes adat elrejtését választottuk, mivel itt a lepkék érdeke a legfontosabb. A későbbiekben ez finomodhat, de védett és veszélyeztetett lepkefaj egyedeinek pontos lelőhelyét nem fogjuk megjelentetni a honlapon a későbbiekben sem.

Comment: 0  show comments   add comment
Share on Google+
  • li 1
  • li 2