Lepketérkép

Az Alapítvány

Tisztelt Adózó!

Engedd meg, hogy röviden, barátian bemutatkozhassunk.

A Természeti Örökségünk Alapítvány (adószám: 18898804-1-18)  2008-ban létesült elsősorban az Őrség és Magyarország természeti értékeinek védelme érdekében.

Korai tevékenységünk a munkatársaink érdeklődéséből fakadóan veszélyeztetett lepkékre és azok élőhelyeire irányult (kutatás, természetvédelmi kezelés), de az Őrségben végzett élőhelyvédelmi tevékenységünk életközösségeket tart fenn, amelyben a növény- és állatvilág és az élettelen és az ember alkotta tájképi környezet egyaránt megtalálható.

Tevékenységeink közé tartozik az ökoturizmus propagálása, fejlesztése is, amelyet természetvédelmi táborok és egyéb turizmust generáló programokban való részvételünkön túl egy falusi vendégház kialakításával is szeretnénk bővíteni. Ehhez az Őrség egyik ékkövének számító Kercaszomoron vásároltunk egy régi, romos állapotban lévő ingatlant, ami felújításra vár. Fontosnak tartjuk, hogy a természeti értékeink megőrzése sokáig a vidéki emberek felelőssége volt, a természetes és természetközeli élőhelyeket az extenzív mezőgazdasági tevékenység tartotta fenn. Mivel a modern Magyarországon a vidéki kisparaszti mezőgazdaság és az ehhez kapcsolódó állattartás teljesen megszűnt, szükség van ennek pótlására, amelyhez egyes őrségi, élővilágban gazdag rétek kezelésével próbálunk egyfajta mintagazdálkodást kialakítani. Ez persze csak akkor lehet fenntartható, ha más tevékenységekkel is kiegészítjük (pl. turizmus), ezért a lehetőségeink korlátozottak.

Az Őrség egy csodálatos vidék, a virágban és lepkékben gazdag réteken túl patakjainak tiszta vizével és a kiterjedt erdőségek által megtermelt oxigénnel is hozzájárul a magyar ember egészségéhez. Ezt próbáljuk mi védeni. Bár kis szervezetként kevés lehetőségünk van, hogy nyomtatott vagy online médiumokban megjelenjenek a tevékenységeink, érdemes letölteni a az Őrségi Nemzeti Park gondozásában megjelent és többek között a mi munkánkra alapozott Őrségi Nappali Lepke Atlaszt (http://landscapeinharmony.eu/hu/nappali-lepke-atlasz/), illetve ellátogathatsz a mi közreműködésünkkel is szervezett Őrségi Lepkekaland (http://www.orseg.info/hu/esemeny/orsegi-lepkekaland.html) programra is.

Tavaly indítottuk el az országos nappali lepke térképezést, amelyhez minden lelkes természetjáró fényképes lepkeadatát várjuk (http://lepketerkep.termeszet.org). A szervezetünk kicsi, és valószínűleg nem is lesz sokkal nagyobb, de lehet, hogy ez így is van jól. Ennek ellenére mi is nap mint nap találkozunk kisebb vagy nagyobb kihívásokkal, amelyek közül egy a finanszírozás kérdése. Neked azonban semmibe nem kerülne segíteni minket, hiszen az adód 1%-ának felajálásával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy az Őrségben és remélhetőleg az ország más tájain is segítsünk nektek megőrizni mindazt ami szép a természetben. Hiszen rajtad is múlik, milyen a természeted.

Mi ezen dolgozunk egész évben.

 

            Sáfián Szabolcs
           kuratóriumi elnök

Természeti Örökségünk Alapítvány
      adószám: 18898804-1-18

Comment: 0  show comments   add comment
Share on Google+
  • li 1
  • li 2